Shiatsu

In het Oosten wordt er vanuit gegaan dat men energie nodig heeft om te kunnen leven. Deze energie krijgen wij voor een gedeelte mee bij onze geboorte en gedurende je leven vul je dit aan met energie uit de lucht, voedsel en drinken.

De energie stroomt door de zogeheten meridianen. Deze meridianen zijn gekoppeld aan de organen. Als de energie, om wat voor reden dan ook, niet meer goed kan stromen, kunnen wij klachten gaan ervaren.

Tijdens een shiatsu-behandeling werkt de therapeut in op deze meridianen, maar ook op de daaronder gelegen spieren en pezen. Hierdoor komt er weer beweging in de gebieden die gestagneerd zijn en kan de energie weer goed stromen; het zelfgenezend vermogen van het lichaam wordt op deze manier gestimuleerd. Er wordt tijdens de behandeling gezocht naar de disbalans in het functioneren van lichaam en geest die de klachten veroorzaakt.

Tijdens de behandeling wordt er gebruik gemaakt van o.a. strekkingen, handpalm- en vingerdruk op de meridianen en acupunctuurpunten. Er is ook een aantal aanvullende technieken, zoals cupping en moxatherapie.

Shiatsu is geschikt voor iedereen, van jong tot oud.

Shiatsu wordt over de kleding heen gegeven en het is daarom raadzaam om gemakkelijk zittende kleding te dragen tijdens de behandeling.