Sport - en ontspanningsmassage

 

Sportmassage.

 Een mooie definitie van sportmassage is:

Het toepassen van een aantal handgrepen op een ontbloot lichaamsdeel van een gezonde sporter met als doel de lichamelijke conditie te bestendigen, te verbeteren en/of eventuele nadelige gevolgen van zijn/haar sportbeoefening weg te nemen.

 Waarom sportmassage?

Door sporten, maar ook door te lang zitten of staan in één houding, kunnen er vermoeidheidsverschijnselen optreden in bepaalde spieren. Spieren verkrampen.

Een massage van deze spieren geeft een mechanische prikkel aan het lichaam, waardoor onder andere de doorbloeding in de spieren wordt gestimuleerd. Deze extra doorbloeding helpt het lichaam bij het afvoeren van de opgehoopte afvalstoffen in de desbetreffende spieren. Hierdoor kunnen de spieren sneller herstellen.

 

Wanneer sportmassage?

Een sportmassage kun je geven direct na het sporten. Het doel is dan om het lichaam te ondersteunen in het herstel. De massage is diep en rustig en erop gericht om zoveel mogelijk de afvalstoffen af te voeren.

Je kunt er ook voor kiezen om vlak vóór het sporten een massage te krijgen. Deze massage heeft dan als doel om de spieren al te stimuleren, zodat zij goed warm en doorbloed zijn voor de inspanning. De massage is dan snel en minder diep.

 

Maar ik sport eigenlijk nooit, kan ik dan wel een sportmassage ontvangen?

Jazeker. Spieren raken niet alleen vermoeid of overbelast door sporten, maar ook door dagelijkse, steeds herhaalde bewegingen. Denk daarbij bijvoorbeeld aan het lang zitten achter de computer.

 

Sportmassage in combinatie met shiatsu.

Vaak gebruik ik bij de behandeling van klachten een combinatie van sportmassage en shiatsu. Het voordeel hiervan is dat het één het ander versterkt. 

 

Ontspanningsmassage

Ook spanning geeft plaatselijke doorbloedingsproblemen, waardoor spieren verkrampen. Een ontspanningsmassage heeft als doel te ontspannen. Deze massage is rustig en minder diep.